Katte og vaccination

Uanset om man har adog-vaccines-labrador-pupnskaffet sig et kæledyr i form af en hund, en kat eller noget helt tredje, eller om man har anskaffet sig kæledyr med henblik på avl og videresalg, kommer man næsten altid ud for, at man på et tidspunkt bliver nødt til at vaccinere sine dyr. Vaccinationen er ofte nødvendig for at sikre sig, at dyrets helbred er så godt som muligt, og at ens dyr derfor føler sig så godt tilpas, som det overhovedet er muligt. I løbet af dette indlæg forsøges det at sætte fokus på, hvorfor det helt generelt kan være et godt valg at vaccinere sit kæledyr, og hvad man i den forbindelse skal være opmærksom på. Indlægget er således ment som en hjælp til personer, der føler, at de mangler information om, hvad en vaccination af et kæledyr indebærer.

Hvorfor vaccinere et dyr?

Ligesom med mennesker handler vaccinationer hos dyr om, at man ønsker at forebygge en række sygdomme, som man ellers kunne blive ramt af. I tilfælde med kæledyr handler det ofte om, at ejeren vil sikre sig, at vedkommendes dyr har det bedst muligt, hvorved han vælger at vaccinere dem for at sikre sig mod, at dyret rammes af disse sygdomme.

Når det handler om katte, er der information i forbindelse med avl og vaccination, som man er nødt til at være opmærksom på. Lovgivningen i Danmark fortæller, at man ikke må fjerne en kat fra dens moder indtil den er mindst 12 uger gammel. I denne periode behøver man ligeledes ikke vaccinere sit kæledyr. Dette hænger sammen med, at killinger opnår beskyttelse mod en lang række sygdomme gennem modermælken, som det modtager fra sin moder, hvorved det er vigtigt, at man ikke adskiller de to. Når de 12 uger er gået, fungerer kattens immunforsvar selvstændigt, men det kan ligeledes være en god beslutning at vaccinere mod sygdomme som for eksempel kattesyge og katteinfluenza, der ofte rammer en kat meget hårdt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *